Från lärling till anställning

Bröderna Isac och Jacob Melinder har arbetat som takmontörer hos Hagmans Tak Norr i tre år respektive ett och ett halvt år och de trivs oerhört bra på företaget.

– På Hagmans Tak Norr är vi som en familj. Vi är samspelta och det är alltid en skön känsla när du kommer till jobbet, säger bröderna.

De båda började på företaget som praktikanter och blev sedan lärlingar. Under en praktik- och lärlingsperiod finns det möjlighet för eleven att samla på sig arbetslivserfarenhet och rutin inom branschen. Men framför allt är det en väg in i arbetslivet.

– Många av våra anställda har blivit kvar efter praktik- och lärlingsperioder, vilket vi är oerhört stolta och glada över, berättar Stefan Winqvist, vd på Hagmans Tak Norr.

Isac och Jacob arbetar inte alltid tillsammans men de tycker att det fungerar utmärkt när det sker. För tillfället arbetar de vid projektet “Sågbocken” i Gävle. Vi träffar dem uppe på taket och frågar dem vad som är den största utmaningen.

– Utmaningen med det här taket kan vara om tätskiktet blir blött eller halt eftersom det lutar kraftigt. Vi är utrustade med rejäla skor för att få ett bra grepp och det finns ett skyddsräcke nere vid takfoten som ska fånga oss om vi till exempel halkar, säger de.

Det temporära skyddsräcket sätts upp för att förhindra en olycka vid arbete på tak. Det måste vara 1 meter högt och ska även fungera som stöd vid förflyttning.  

När Isac och Jacob är klara med projektet “Sågbocken” ser de fram emot nya utmaningar under 2019 tillsammans med Hagmans Tak Norr.